Δελτίο Τύπου της 18ης Νοεμβρίου 2016

στις

Στην συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της 16ης Νοεμβρίου 2016, κατά την διάρκεια της οποίας, συζητήθηκε η έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Σύρου για το 2017, ο Σύλλογος μας ήταν ο μόνος, ο οποίος ψήφισε αρνητικά.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να αιτιολογήσουμε την θέση μας, προς ενημέρωση όλων των μελών μας.

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική ζωή της Σύρου δοκιμάζεται έντονα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας αλλά και τις δύσκολες συγκυρίες στο νησί, με τους υφιστάμενους και πάλαι ποτέ πυλώνες  ανάπτυξης της Συριανής αγοράς, να μην μπορούν να στηρίξουν επαρκώς τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η σημερινή δημοτική αρχή ξεκίνησε την θητεία της,  με κύρια στόχευση την ανάπτυξη του τουρισμού στην Σύρο, ένα πυλώνα ανάπτυξης, τον οποίο τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχαν θεωρήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ως βασικό, για την στήριξη της Συριανής οικονομίας, σε πλήρη αντίθεση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Από την πρώτη στιγμή, συνταχθήκαμε με την σκέψη της δημοτικής αρχής θεωρώντας, ότι η Σύρος έχει μεγάλα περιθώρια ποιοτικής τουριστικής αναβάθμισης και ταυτόχρονα πιστεύοντας, ότι η τουριστική άνοδος με ιδιαίτερη στόχευση στο εξωτερικό, θα βοηθήσει για την άμεση εισροή κεφαλαίων στην τοπική αγορά, τα οποία θα την βοηθήσουν να κρατηθεί ζωντανή.

Με χαρά διαπιστώσαμε, ότι στο τουριστικό πλάνο του 2016, υπήρξαν ενέργειες και πρόβλεψη ποσού 210.000 ευρώ, για μία σοβαρή τουριστική προβολή της Σύρου, μετά από χρόνια αδράνειας.

Για αυτό τον λόγο και στηρίξαμε με την ψήφο μας, στην τότε συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, το τουριστικό πλάνο του 2016.

Με τα λύπης μας όμως διαπιστώσαμε, ότι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017, επιχειρείται ένα πισωγύρισμα.

Παρόλη την κατανόηση για την δύσκολη οικονομική συγκυρία του Δήμου μας και την ανάγκη για περικοπές, δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε την μείωση του προϋπολογισμού για την τουριστική προβολή του νησιού μας, θεωρώντας την μείζονος σημασίας για την οικονομική ζωή της Σύρου.

Θεωρούμε , ότι η μονοκαλλιέργεια των ενεργειών στις μεθόδους του Web Marketing με προϋπολογισμό 93.000 ευρώ επί συνόλου 150.000 ευρώ, αφήνοντας το μικρό ποσό των 57.000 ευρώ για όλες τις άλλες δράσεις είναι επικίνδυνη, αν θέσουμε ως δεδομένο, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της. Αν συνυπολογίσουμε, ότι στο περυσινό τουριστικό πλάνο επί συνόλου 210.000 ευρώ, τα 89.000 ευρώ αφορούσαν πάλι το Web marketing, (για το οποίο τελικά δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ), είχαμε ένα ποσό της τάξης των 121.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δράσεις. Η σύγκριση αυτών των δύο ποσών, μας δείχνει μία πραγματική μείωση του προϋπολογισμού των υπολοίπων δράσεων της τουριστικής προβολής, η οποία αγγίζει το ποσοστό του 53%, εξαιρουμένων των ενεργειών του Web marketing, το οποίο αν και καινοτόμο, δεν μπορεί αυτή την στιγμή να κριθεί, ούτε η αποτελεσματικότητα του, ούτε η στόχευση του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Για αυτούς τους λόγους, δεν στηρίξαμε το τουριστικό πλάνο του Δήμου μας για το 2017, θεωρώντας το  φτωχό και προσαρμοσμένο σε μία λογική περικοπών, η οποία μας ανησυχεί έντονα για την τουριστική περίοδο  του 2017.

Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε την παρουσία μας στις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής, θέτοντας τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας και στον νέο Πρόεδρο κ. Δομένικο Σαγκινέτο, ο οποίος αν και παραλαμβάνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δύσκολο χαρτοφυλάκιο, πιστεύουμε ότι με την συνδρομή όλων, θα κινηθεί στην λογική της τουριστικής αναβάθμισης της Σύρου, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των στενών οικονομικών δυνατοτήτων του τουριστικού πλάνου, το οποίο παραλαμβάνει.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s